Waarom Coinbase Ripple (XRP) zal ‘delisten’

Ripple logo

Op 22 december 2020 heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak ingediend tegen Ripple Labs en voormalige en huidige CEO’s: Christian Larsen en Bradly Garlinghouse. Volgens de aanklacht gelden Ripple tokens namelijk als ‘securities’ en had Ripple Labs zijn token moeten registreren bij de SEC.

Een veelgebruikte richtlijn voor het bepalen wat geldt als een security en wat niet, is de Howey test. De Howey test bevat vier voorwaarden:

  1. It is an investment of money
  2. There is an expectation of profits from the investment
  3. The investment of money is in a common enterprise
  4. Any profit comes from the efforts of a promoter or third party

De SEC zal in hun rechtszaak al deze vier punten moeten beargumenteren en bewijzen. Het is nog onzeker of ze deze rechtszaak tegen Ripple Labs zullen winnen, maar ondertussen heeft de aanklacht wel veel los gemaakt.

Instorten van de prijs

Een week na het indienen van de aanklacht op 22 december 2020 is de prijs van de Ripple (XRP) tokens gevallen met 50 procent. Veel andere projecten, zoals Stellar Lumen (XLM), zijn in reactie ook gezakt in waarde.

Angst op de markt

Er wordt veel gespeculeerd over wat er gaat gebeuren als de SEC de rechtszaak tegen Ripple Labs wint. Gaat de ‘security’ regelgeving dan ook voor andere cryptomunten gelden en welke zullen dan het volgende doelwit vormen?

Aftreden hoofd van de SEC

Het was al langere tijd bekend dat Jay Clayton, hoofd van de SEC, af zou treden aan het einde van 2020. Echter heeft het aftreden van Jay Clayton één dag na het indienen van de aanklacht tegen Ripple Labs wel wat sceptische vraagstukken op doen laaien. Is de aanklacht alleen een manier geweest om de reputatie van cryptocurrency onderuit te helpen met Ripple als zwakste schakel?

‘Delisten’ door Coinbase

Op 28 december 2020 heeft Coinbase laten weten dat ze vanaf 19 januari de mogelijkheid om Ripple tokens te verhandelen op hun platform zullen stopzetten. Platformen zoals Kraken en Binance hebben nog geen actie ondernomen. Kraken is ook een Amerikaans cryptoplatform en zal mogelijk ook het verhandelen van Ripple tokens stop moeten zetten naarmate de rechtszaak zich vordert. Binance valt niet onder Amerikaanse regelgeving en zal daarom geen actie hoeven te ondernemen tenzij ze er zelf voor kiezen.

Toekomst

Het wordt de komende maanden dus nog een spannende tijd voor Ripple Labs. Als de SEC de aanklacht wint dan staan we voor zeer onzekere tijden met onduidelijkheid van hoever reikend de gevolgen andere cryptomunten zouden kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.