Een bull run is een korte periode van tijd waarin een koersprijs snel stijgt. Als de koersprijs blijft stijgen over een langere periode dan hebben we het over een bull rally. Een exacte uitleg wat nou een korte periode of lange periode definieert, heb ik alleen niet kunnen vinden. In de crypto wereld wordt vrijwel altijd gesproken van een bull run.
- Waar komt de term bull run vandaan?
- Hoe ontstaat een bull run?
- Wat gebeurt er na een bull run?
- Voorbeelden van vorige Bitcoin bull runs
- Hoe je kunt profiteren van een volgende Bitcoin bull run
Waar komt de term bull run vandaan?
De bull run benaming is afgeleid van de term “bull market”. Wanneer een bull run zich voordoet is dit vrijwel altijd in een bull market.
Bull en bear markten
Financiële markten worden vaak omschreven als “bullish” of “bearish”. Een markt die “bullish” is, laat over de lange termijn een stijgende koersprijs zien. De term bull market is vernoemd naar een stier die met zijn hoorns een stijgende lijn representeert.
Wanneer een markt “bearish” is, zie je op de lange termijn een zakkende koersprijs. De bear market is vernoemd naar een beer die met zijn klauw een neerslaande beweging maakt.
Vrijwel elke financiële markt is in te delen in de bullish of bearish categorie afhankelijk van het stadia waarin de markt zich op het moment bevindt.
Hoe ontstaat een bull run?
Er is vaak geen exacte reden die een bull run veroorzaakt, maar het is veelal een samenkomst tussen verschillende factoren. Een van de factoren die vrijwel altijd aanwezig is, is de positieve feedback cyclus.
Positieve feedback cyclus
Een positieve feedback cyclus is een marktwerking die de koersprijs steeds verder laat stijgen. Wanneer een financiële markt vrij plotseling een stijging ziet, kan dit de interesse wekken van investeerders die een graantje mee willen pikken.
Omdat meer investeerders zich inkopen op de nieuwe prijs zal de prijs verder stijgen, doordat de vraag nu groter is geworden terwijl het aanbod hetzelfde is gebleven. Door de verdere stijging in prijs wordt de interesse van nog meer investeerders gewekt, die zich inkopen en de prijs weer verder omhoog duwen waardoor het hele proces zichzelf blijft herhalen.
Bitcoin heeft dit effect zelfs toegepast door ongeveer elke vier jaar de aanvoer van nieuwe Bitcoins te halveren. Door vraag en aanbod zelf te verstoren, spoort Bitcoin zelf het begin van een nieuwe bull market aan.
Wat gebeurt er na een bull run?
De positieve feedback cyclus is maar een onderdeel van een grotere cyclus. Financiële markten bewegen zich herhaaldelijk door boom / bust cycli heen. Waar de bull run onderdeel is van het boom stadia, is de bear market onderdeel van het bust stadia.
Nadat een markt een ongekend nieuw hoogtepunt bereikt, ontstaat er een gevoel van ongeloof. Mensen verwachten niet dat de prijs nog verder kan blijven stijgen en willen (een deel) van hun winst veilig stellen. Doordat steeds meer mensen beginnen met verkopen, slaat het markt sentiment om naar bearish.
De prijs zakt van de een op de andere dag gigantisch in elkaar. Uit paniek verkopen steeds meer mensen in de hoop hun inleg uit de investering te kunnen halen, wat de prijs nog verder omlaag duwt.
Nadat een markt zijn diepste punt heeft bereikt, is het mogelijk om langzaam aan weer te herstellen. De prijs zal weer rond het gemiddelde terug komen wat uiteindelijk hoger is dan de gemiddelde prijs voor de cyclus.
Anatomie van een boom / bust cyclus
De eerste drie stadia in de afbeelding hierboven laten een bull market zien. Het derde stadia (Publiek) is een bull run. In het laatste stadia is het sentiment omgeslagen naar een bear market.
Voorbeelden van vorige Bitcoin bull runs
Bitcoin heeft tweemaal een boom / bust cyclus doorlopen als gevolg van de halvering van de aanvoer. Als je goed kijkt naar onderstaande grafieken dan zie je een patroon dat vergelijkbaar is met de afbeelding onder ‘Anatomie van een boom / bust cyclus‘.
Beiden keren is na de piek van de markt de prijs ingestort. Maar zoals je weer terug kunt zien in de ‘Anatomie van een boom / bust cyclus‘ is uiteindelijk de gemiddelde prijs na de cyclus hoger geëindigd dan de prijs voor de cyclus.
De bull run van 2013
De bull run van 2017
Hoe je kunt profiteren van een volgende Bitcoin bull run
Nu je weet hoe een boom / bust cyclus er ongeveer uit ziet, ben je beter voorbereid op de aankomende bull market. Afgelopen halvering van de Bitcoin aanvoer heeft plaatsgevonden op 11 mei 2020. Ondertussen zijn we 5 maanden verder en historisch gezien is de kans groot dat de prijs binnenkort langzaam verder zal stijgen. Over een jaar zitten we mogelijk midden in een nieuwe bull run.
Op het moment van schrijven ligt de prijs van Bitcoin rond de 9.000 euro. Als de Bitcoin bull market doorzet ondanks de corona crisis, dan zal de prijs mogelijk eindigen tussen de 46.000 en 242.000 euro per Bitcoin. Een potentieel om je geld 600 tot 2800 procent winst te laten maken.
Allereerst is het advies om niet meer Bitcoin te kopen dan je kunt veroorloven om kwijt te raken. De enorme groei van de prijs in het verleden, is geen garantie van groei in de toekomst. Als je ervoor kiest om Bitcoin te kopen met de intentie om te verkopen wanneer de prijs nieuwe records haalt, dan is het verstandig om van tevoren een plan op te stellen.
Beslis van tevoren hoeveel Bitcoin je wilt verkopen en voor welke prijzen. Het is makkelijker om Bitcoin in kleinere stappen te verkopen in plaats van alles in één keer. Schrijf de stappen op met pen en papier in de vorm van ‘Als de prijs van Bitcoin dit bedrag haalt, dan verkoop ik zoveel (procent) van mijn Bitcoin’. Door je plan op papier te zetten, vergroot je de kans om jezelf aan je plan te houden.
Door je verkoop in kleinere stappen op te delen voorkom je een situatie waarin je blijft afwachten of de prijs van Bitcoin toch nog wat hoger kan gaan. Als je te lang wacht bereikt de markt een nieuw hoogtepunt en kan de prijs zo snel instorten dat je opeens onder je gewenste verkoopprijs zit.
Maak dus van tevoren een plan voor jezelf en ga goed voorbereid de volgende bull run tegemoet om er met winst uit te kunnen komen. Happy trading!
Pingback: Kan ik nog rijk worden met Bitcoin? | Crypto Cake