Hoe bescherm ik mijn geld tegen inflatie?

Inflatie in Nederland

In Nederland hebben we sinds de invoering van de euro een inflatie van rond de 2 procent. Historisch gezien ligt dit lager dan de jaren daarvoor.

Inflatie in percentages over een periode van 1991 tot en met 2020. Bron: https://www.global-rates.com/nl/economische-statistieken/inflatie/consumentenprijzen/hicp/eurozone.aspx

Op zich een goed ding zou je zeggen, maar wat in veel van de artikelen niet mee wordt genomen, is de verlaging van onze spaarrente.

Inflatie ten opzicht van de variable spaarrente in percentages over een periode van 2012 tot en met 2019. Bron: https://www.businessinsider.nl/sparen-gemiddelde-rente-laag-2019/

Je spaargeld wordt steeds minder waard

De waarde van ons spaargeld stijgt de laatste paar jaar dus niet meer mee met de inflatie. Dus terwijl de inflatie historisch gezien lager ligt, ligt ook de spaarrente een stuk lager, waardoor inflatie er toch harder inhakt. Als je uitgaat van een gemiddelde inflatie van 2 procent per jaar voor de toekomst, dan is over 35 jaar het geld dat je nu hebt gespaard nog maar 50% waard.

Dus hoe bescherm je jouw geld tegen inflatie? In het verleden was er één voor de hand liggend antwoord: goud. Maar sinds 2009 bestaat er een alternatief: Bitcoin.

Maar sinds 2009 bestaat er een alternatief: Bitcoin

Bitcoin tegen inflatie

Als je winstpercentage van Bitcoin over de afgelopen tien jaar neemt, kom uit op gemiddeld 906 procent per jaar (bron, ik heb in deze berekening ook nog 2019 meegenomen uit de volgende bron). Als je rekent vanaf 2016 kom je uit op gemiddeld 364 procent per jaar (bron). Zo zie je dat het percentage wat begint te zakken door de jaren heen, maar dit komt ook wel omdat Bitcoin in de beginjaren een explosieve groei heeft doorgemaakt.

Bitcoin ten opzichte van andere alternatieven

Daarnaast is Bitcoin niet sterk gecorreleerd aan de prijs van aandelen en goud. Bitcoin beweegt soms mee met deze prijs – wat sterk te zien was na de crash in de financiële markten door corona – maar lang niet altijd. Wat Bitcoin vooral een uitschieter maakt zijn de hoge jaarlijkse winstpercentages ten opzichte van andere financiële instrumenten (aandelen, bonds, goud).

Toekomstige groei van Bitcoin

Nu is de groei van Bitcoin in het verleden geen garantie van groei in de toekomst, maar het einde van zijn groei lijkt nog niet in zicht

Nu is de groei van Bitcoin in het verleden geen garantie van groei in de toekomst, maar het einde van zijn groei lijkt nog niet in zicht. Je hebt wellicht wel eens gehoord van Bitcoin als bubbel. Dit klopt, net zoals andere financiële instrumenten. Net zoals de dotcom bubbel van 2000 en de huizenmarktbubbel van 2008, volgt ook Bitcoin ditzelfde patroon van groei en crashes. Een gemiddelde markt/bubbel cycles zie je in onderstaande afbeelding:

Een gemiddelde financiële marktcyclus
Bron: https://www.xbtce.com/fa/news/the-market-cycle-wears-no-clothes/

Lange termijn

Bitcoin volgde deze trend in 2017-2018 en nu halverwege 2020 lijken we weer aangekomen te zijn aan het voorstadium van deze grafiek. Als je nu beslist om Bitcoin te kopen is het niet gegarandeerd dat je geld meer waard zal worden, maar historisch gezien is de kans groot dat met Bitcoin je geld beter zijn waarde zal behouden (en zelfs zal groeien) over de lange termijn dan met alle andere financiële instrumenten.

historisch gezien is de kans groot dat met Bitcoin je geld beter zijn waarde zal behouden (en zelfs zal groeien) over de lange termijn dan met alle andere financiële instrumenten

De prijs van Bitcoin ligt op het moment van schrijven iets onder de 10.000 euro. Nu heeft lang niet iedereen zomaar 10.000 euro rond liggen, maar Bitcoin kan je ook gedeelte kopen. Voor zo’n 1.000 euro krijg je nu 0,1 Bitcoin.

Er wordt verwacht dat aankomende marktcyclus (2020-2021) de prijs van Bitcoin zal stijgen van 10.000 naar 40.000 tot 80.000 euro of wellicht zelfs hoger. Je inleg van 1.000 euro kan dan 4.000 tot 8.000 euro of zelfs meer waard worden.

De belangrijkste regel is dat je geen geld besteed aan Bitcoin dat je niet bereid bent om te verliezen. Bitcoin bestaat pas 10 jaar en er zijn geen garanties dat alles blijft werken zoals het nu doet.

4 gedachten over “Hoe bescherm ik mijn geld tegen inflatie?”

  1. Pingback: In een deflationaire samenleving | Crypto Cake

  2. Pingback: Bitcoin is een asymmetrische investering | Crypto Cake

  3. Pingback: Waarom Bitcoin beter dan goud is als investering | Crypto Cake

  4. Pingback: Waarom Bitcoin thuis hoort in je beleggingsportefeuille | Crypto Cake

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.