Bitcoin wordt soms ‘digitaal goud’ genoemd. Bitcoin heeft vergelijkbare eigenschappen met goud en scoort als investering zelfs beter dan goud op de volgende eigenschappen:
Eigen bezit
Als je Bitcoin koopt, dan kan je dit overmaken naar een eigen wallet en ben je in bezit van je eigen Bitcoin.
Goud kun je kopen als aandeel of fysiek. Als je goud aandelen koopt, moet je erop vertrouwen dat de aandelen ook daadwerkelijk de juiste hoeveelheid goud als onderpand hebben.
Als je fysiek goud koopt, dan moet je erop vertrouwen dat de verkopende partij ook een echte goudbaar levert. Goud kan vervalst worden met het gebruik van wolfraam en om de echtheid van je goudbaar te bevestigen, zul je deze om moeten laten smelten.
Onvervalsbaar
Naast wolfraam is een deel van het goud op de markt ook op andere manieren vervalst en de nieuwe generatie vervalsingen zijn steeds lastiger op te sporen.
In tegenstelling is een Bitcoin altijd een Bitcoin en wordt dit digitaal geverifieerd.
Grenzeloos
Het is mogelijk om je goud fysiek mee te nemen buiten Europa. Als het gaat om een waarde van meer dan 10.000 zul je dit moeten declareren. Hoeveelheden van minder dan 10.000 euro hoeven niet gedeclareerd te worden, maar kunnen wel in beslag worden genomen bij verdenking van criminele activiteit.
Daarentegen is het mogelijk om de herstel zin van je crypto wallet uit je hoofd te leren. De herstel zin kan je dan op je nieuwe locatie gebruiken om weer toegang te krijgen tot je cryptomunten.
Deelbaar
Als je een deel van je goudbaar wilt verkopen, dan zul je deze om moeten laten smelten.
Bitcoin is deelbaar door 8 cijfers achter de komma, wat micro-transacties mogelijk maakt. (0.00000001 Bitcoin wordt ook wel een satoshi genoemd – vernoemd naar de uitvinder van Bitcoin: Sathoshi Nakamoto)
Betalingen
Het is vrij lastig om je boodschappen te betalen met een goudstaaf en hoewel je boodschappen direct afrekenen met Bitcoin nog geen optie is, zijn er wel betaalpassen beschikbaar die je Bitcoin direct omzetten naar euro’s bij betaling en zijn er steeds meer winkels waar Bitcoin wordt geaccepteerd.
Zeldzaamheid en aanvoer
Er is een beperkte hoeveelheid goud op aarde. De beperkte hoeveelheid geeft goud zijn waarde. Omdat de aanvoer van nieuw goud relatief stabiel is, wordt dit goed opgenomen in de markt en zal de prijs niet onbedoeld zakken.
Bitcoin is ook beperkt, er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin bestaan. Geschat wordt dat de laatste Bitcoin in 2140 opgeleverd zal worden. Daarbovenop halveert ongeveer elke 4 jaar de aanvoer van Bitcoin, bekent als ’the Halving’.
De laatste halvering heeft plaats gevonden op 11 mei 2020 waarbij de aanvoer van nieuwe Bitcoins (ongeveer elke 10 minuten) is gehalveerd van 12,5 Bitcoin tot 6,25 Bitcoins. Zo wordt de aanvoer van Bitcoin elke vier jaar gehalveerd terwijl de vraag gelijk blijft en zelfs groeit. De ontregeling tussen vraag en aanbod zorgt voor een ongekende stijging in prijs vergeleken met goud en leidt ons naar het volgende punt: winst.
Winst
De afgelopen 30 jaar heeft goud een winstpercentage van 280 procent opgeleverd. Oftewel 9,3 procent per jaar (280 gedeeld door 30). Bitcoin heeft een jaarlijks winstpercentage van 364 tot 906 procent per jaar – afhankelijk vanaf wanneer je rekent. Goud beschermt je tegen inflatie en levert wat winst op, maar Bitcoin levert 39 tot 97 keer zoveel winst per jaar op.
Risk/reward
Bitcoin heeft zo’n gunstige risk/reward, dat het zelfs een asymmetrische investering is. Goud heeft een lager financieel risico, maar zoals hierboven besproken ook een veel lagere beloning. Goud zorgt er voor dat je niet arm wordt door bijvoorbeeld inflatie, maar Bitcoin kan zorgen voor welvaart.
Conclusie
Nu hoef je niet meteen al je goud om te ruilen voor Bitcoin. Goud heeft ook andere voordelen ten opzichte van Bitcoin, zoals een hogere betrouwbaarheid en een lager financieel risico. Alleen als je goud bezit in je investeringsportfolio, overweeg dan om dit aan te vullen met Bitcoin.
Pingback: Waarom Bitcoin thuis hoort in je beleggingsportefeuille | Crypto Cake
Pingback: "Nederland moet de bitcoin in de ban doen" | Crypto Cake