Hoe kan ik mijn Bitcoin en altcoins veilig bewaren?

Waar bewaar ik mijn Bitcoin en cryptocurrencies?

Je hebt Bitcoin of andere cryptomunten gekocht en vraagt jezelf af waar je deze het best veilig kunt bewaren. De meest makkelijke en voor de hand liggende opties zijn:

Op het platform van aankoop zelf

Stel je hebt Bitcoin gekocht via Coinbase. Je Bitcoin komt dan terecht in een wallet op Coinbase zelf. Het is mogelijk om je Bitcoin hier te laten staan als je deze bijvoorbeeld later wilt verkopen, maar dit wordt strikt afgeraden om de volgende twee redenen:

 • Je persoonlijke account kan gehackt worden
 • Het platform – in dit geval Coinbase – kan gehackt worden

In beiden gevallen ben je je cryptomunten permanent kwijt.

2-factor authenticatie

Als je echt vastberaden bent om je cryptomunten (of een deel hiervan) te laten staan op een platform, zorg er dan in ieder geval voor dat je persoonlijke account zo goed mogelijk beschermd is door gebruik te maken van 2-factor authenticatie voor

 • je account op het platform en
 • het e-mailadres dat je hebt opgegeven voor je account op het platform.

2-factor authenticatie (2FA) dat gebruik maakt van sms kan tegenwoordig onderschept worden door hacker en is dus niet veilig. De meesten platforms maken om deze reden veelal gebruik van de Authenticator app van Google. Klik hier voor Google Authenticator op Android en klik hier voor Google Authenticator op iOS. Zoek vervolgens in de instellingen van je account op het platform naar “2FA” of “2-factor authentication” en stel dit in. Doe hetzelfde voor je e-mailadres.

Een software wallet op je mobiel

person using phone and laptop computer
Afbeelding met dank aan www.distel.com

Niet ideaal, maar al wel een verbetering ten opzichte van je cryptomunten op een platform zelf laten staan. Een wallet op je telefoon is al wat veiliger omdat een hacker

 • toegang tot je mobiel, of
 • toegang tot je passphrase nodig heeft

Passphrase

De meeste crypto wallets maken gebruik van een passphrase van 12 tot 24 woorden. Als je een wallet applicatie op je mobiel installeert wordt je bij de eerste keer openen gevraagd om je passphrase op te schrijven. Het is belangrijk dat je dit doet! Met je passphrase kan je namelijk je crypto wallet herstellen mocht je bijvoorbeeld je mobiele telefoon kwijt raken. Maar iemands anders kan ook toegang krijgen tot jouw crypto wallet aan de hand van je passphrase, dus wees hier zeer voorzichtig mee. Het advies is ook om je passphrase op papier op te schrijven en nooit digitaal op te slaan omdat je computer of telefoon gehackt kan worden.

Beste wallet voor Android

Ik heb zelf een iPhone, maar ben nog steeds jaloers omdat ik geen toegang heb tot één van de beste beoordeelde wallet: Samourai wallet.

Beste wallet voor iPhone

Ik maak zelf nog gebruik van Copay die ik een paar jaar terug heb geïnstalleerd, maar ben zelf ondertussen bezig met de overstap naar Green wallet.

Een hardware wallet

Een hardware wallet is een apparaatje waarmee je transacties kan goedkeuren – vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Rabo Scanner – maar ook cryptomunten zelf mee kan opslaan. Net zoals de meeste wallets op je mobiel, maakt een hardware wallet ook gebruik van een passphrase zoals hierboven beschreven. Hiermee kan je je wallet herstellen mocht je je hardware wallet kwijt raken.

LET OP: sinds december 2020 kan ik Ledger niet meer aanraden

Mijn aanrader voor een hardware wallet is een van Trezor. Met een Trezor Model One of Model T kun je nog veiliger je cryptomunten beheren via je mobiele telefoon (Android only) of je computer. Hardware wallets zijn zo ontworpen dat zelfs al is je computer of mobiele telefoon besmet met een virus door een hacker, ze nooit bij je cryptomunten in je hardware wallet kunnen komen.

Trezor is gevestigd in Praag waardoor je snel je bestelling binnen hebt. Voor 10 euro extra wordt je bestelling zelfs binnen drie dagen geleverd. Verder staat Trezor goed aangeschreven, is hun code open-source en bieden ze naar mijn ervaring een goede klantenservice. Ik heb zelf al meerdere jaren een Ledger Nano S, maar mijn volgende hardware wallet wordt zeker een Trezor Model T.

Conclusie hoe je het beste je Bitcoin en altcoins veilig kunt bewaren

Ik zal je hetzelfde advies geven als dat ik mijn familie vertel:

 • Laat geen grote bedragen op een platform staan (not your keys, not your Bitcoin!)
 • Gebruik voor bedragen tot zo’n 200 euro een wallet op je mobiel en bewaar je passphrase veilig (nooit digitaal opslaan!)
 • Koop een hardware wallet als je over een bedrag van meer dan 200 euro heen gaat en bewaar je passphrase én een kopie op twee veilige en aparte locaties van elkaar

7 gedachten over “Hoe kan ik mijn Bitcoin en altcoins veilig bewaren?”

 1. Pingback: Bitcoinmeester stopt met storten en opnemen van privacycoins | Crypto Cake

 2. Pingback: Is Coinbase veilig om te gebruiken? | Crypto Cake

 3. Pingback: Gratis Stellar Lumens (XLM) verdienen met je Coinbase account | Crypto Cake

 4. Pingback: Gratis EOS verdienen met het Earn programma van Coinbase | Crypto Cake

 5. Pingback: 2 manieren om veilig Bitcoin te kopen via Coinbase | Crypto Cake

 6. Pingback: Veilig Bitcoin kopen op Bitcoin Meester (met afbeeldingen) | Crypto Cake

 7. Pingback: Gratis Algorand (ALGO) verdienen met je Coinbase account | Crypto Cake

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.